Dzień Niepodległości
11 listopada

W niecodzienny sposób uczciliśmy dzień 11 listopada w naszym przedszkolu. Grupa Słoneczek wraz z panią Małgosią i panią Paulinką zaprosiły do nas dwóch mistrzów kuchni: pana Piotra  szefa kuchni „Calineczka” oraz pana Jakuba Duraja szefa kuchni restauracji „Radecki” w Szczecinie. Pod hasłem „Jestem przedszkolakiem lat niewiele mam, smaki i zapachy polskiej kuchni znam” dzieci wzięły udział w iście smakowitych zmaganiach. Rozpoznawały zapachy przypraw, których używa sie w przygotowaniu potraw kuchni polskiej oraz smaki – te niepowtarzalne, nasze polskie. Odgadywały, jakie potrawy są charakterystyczne dla regionów Polski – gdzie możemy zjeść oscypki, pyszne ryby czy grzyby, a gdzie serwowana jest najlepsza zupa pomidorowa – tylko w „Calineczce” oczywiście  Nakryły również do świątecznego stołu, przystrajając go w biało czerwone barwy. Najwięcej emocji wszystkim (szefom chyba najbardziej ) dostarczyła konkurencja ubijania piany za pomocą „archaicznych” sprzętów, czyli trzepaczek  , ale dzięki pomocy małych kuchcików żadna piana nie wypadła z miski.

Dzień Niepodległości

<< Poprzednia

Dzień Niepodległości

Dzień Niepodległości

Dzień Niepodległości

Dalej >>


Strona główna  |  © 2007-2017 by 1408